De Amsterdamse kantorenmarkt krijgt een frisse injectie. Zoals te zien in de Amsterdamse kantorenanalyse van Vastgoeddata is er op dit moment ruim 470.000 m² aan nieuwe kantoorontwikkelingen in gang gezet (panden waarvan de bouw is gestart of een bouwvergunning is verleend). Dit is niet zomaar een golf van projecten; het is een stedelijke transformatie waarbij bepaalde wijken de hoofdrol opeisen. Maar waar liggen de hotspots, en welke projecten maken het verschil?
De Zuidas blijft domineren met ruim 100.000 m² aan nieuwe kantoorruimte in ontwikkeling. De toekomst wordt er nu al vormgegeven met projecten als The CubeHouse (17.600 m²) en Antonio Vivaldistraat 100 (16.200 m²). In de Zuidas is maar liefst 68% van de kantoorruimte in ontwikkeling voorverhuurd, een bewijs van de aantrekkingskracht van dit zakendistrict.
Amstel III/Bullewijk: De nieuwe uitdager
Met 93.000 m² kantoorruimte aan bouwactiviteiten probeert Amstel III/Bullewijk de Zuidas naar de kroon te steken. Projecten zoals The Ensemble (18.800 m²) en Ruby Gardens (14.600 m²) moeten de de wijk transformeren tot een hotspot voor innovatieve bedrijven en start-ups. Wat echter opvalt? Hier is nog geen meter kantoorruimte voorverhuurd.
Andere wijken kloppen aan de poort
• De wijken Overtoomse Veld en Westlandgracht, samen beter bekend als de Westas, zijn goed voor een kantoorontwikkeling van ruim 31.000m². Berghaus (21.000 m²) en Rembrandt Park Two (7.500 m²) zijn prominente kantoorontwikkelingen in dit gebied. In tegenstelling tot de Zuidas blijft het aandeel voorverhuurde kantooroppervlakte in de Westas echter uit.
• Noordelijke IJ-oevers-West laat zien dat de focus op gemengde functies (werk, wonen, recreatie) begint te werken. De kantoorontwikkeling in dit deel van Amsterdam-Noord neemt toe, al blijft het met bijna 20.000 m² relatief bescheiden ten opzichte van andere grote kantoorgebieden in Amsterdam.
Balans tussen snelheid en zekerheid
De dynamiek tussen voorverhuur en speculatieve bouw speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van nieuwe kantoren in Amsterdam. Terwijl de Zuidas inzet op zekerheid met voornamelijk voorverhuurde projecten, nemen ontwikkelaars in gebieden als Amstel III/Bullewijk en de Westas een meer speculatieve benadering. Deze aanpak laat zien dat er vertrouwen is in de aantrekkingskracht van de markt, ook zonder voorafgaande huurovereenkomsten. De vraag blijft hoe deze strategieën zich houden bij een veranderend economisch klimaat.