Het monumentale kantoorgebouw aan het Moreelsepark 1 in Utrecht, gebouwd in 1871 als Administratiegebouw van de Nederlandse Spoorwegen, is onlangs ingrijpend gerenoveerd en herontwikkeld tot een moderne werkomgeving van 5.000 m². Het gebouw ligt direct naast station Utrecht Centraal en is omgedoopt tot MP01. Het ASR Dutch Mobility Office Fund, eigenaar van het pand en onderdeel van a.s.r. real estate, heeft met deze renovatie een belangrijke stap gezet richting een CO₂-neutrale vastgoedportefeuille in 2045.
Onder leiding van EGM Architecten is het klassieke, eclectische ontwerp gerestaureerd, waarbij de historische uitstraling behouden is gebleven en het interieur is aangepast aan de eisen van deze tijd. Bouwbedrijf J.P. van Eesteren was verantwoordelijk voor de uitvoering van de renovatie. In het gebouw zijn onder meer nieuwe kozijnen met HR+++ glas geplaatst, is energiezuinige LED-verlichting aangebracht en zijn de installaties verduurzaamd. Ook zijn de binnenwanden geïsoleerd. Dankzij deze maatregelen voldoen het souterrain, de begane grond en de eerste verdieping van MP01 aan de Paris Proof-norm voor energiegebruik, die uitgaat van maximaal 70 kWh per m² per jaar voor kantoren.
Het vernieuwde MP01 biedt ruimte aan verschillende werkvormen. Zo zijn er traditionele kantoorvloeren beschikbaar, evenals volledig ingerichte, kleinere kantoorruimten voor teams van vier tot tien personen. In het souterrain is een vergadercentrum ingericht met stijlvol afgewerkte zalen in diverse formaten. Verder is op de begane grond een centrale lounge gerealiseerd, waar ruimte is voor ontmoeting, informeel overleg, koffie en lunch, en kleinschalige evenementen.
Het dagelijkse beheer en de hospitality worden verzorgd door Re:Invent, in samenwerking met de Huismeesters. Deze partijen streven naar een toegankelijke en gastvrije werkomgeving waarin dienstverlening, comfort en flexibiliteit centraal staan.
Met de herontwikkeling van Moreelsepark 1 laat ASR zien dat monumentaal vastgoed en ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen goed kunnen samengaan. Dankzij de ligging pal naast het grootste openbaar vervoersknooppunt van Nederland sluit het project bovendien aan bij de bredere strategie van het ASR Dutch Mobility Office Fund, dat zich richt op toekomstbestendige kantoren op mobiliteitslocaties.