Vastgoeddata Nederland
Algemeen
Terug

De doelstellingen van Koninklijke Heijmans N.V. om haar emissies te reduceren, zijn goedgekeurd door het Science Based Targets initiative (SBTi). Het doel is om de CO2-tot nul te reduceren. Heijmans is het eerste Nederlandse bouwbedrijf dat ernaar streeft om al in 2040 'net-zero' te zijn. Dit is tien jaar eerder dan veel andere bedrijven en de ambitie van de Europese Unie in haar Klimaatwet. Het Rosmalense bouwbedrijf geeft daarmee uitvoering aan zijn eigen duurzaamheidsambities.

De goedkeuring door de SBTi bevestigt dat de duurzaamheidsambities van Heijmans in lijn zijn met de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs. Het doel van dat akkoord is om de opwarming van de aarde te beperken tot anderhalve graad Celsius. Een beoordeling door de SBTi is een van de weinige manieren om aannemelijk te maken dat de plannen van een bedrijf wetenschappelijk onderbouwd zijn, oftewel 'science based'.

Belang van SBTi-goedkeuring
Het SBTi toetst de ambities van bedrijven aan strikte internationale richtlijnen om ervoor te zorgen dat ze bijdragen aan het realiseren van de wereldwijde klimaatdoelen. Voor Heijmans betekent dit een bevestiging dat zijn reductieplannen niet alleen ambitieus zijn, maar ook haalbaar en effectief in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Doelstellingen
De SBTi heeft de op wetenschap gebaseerde ‘net-zero’ doelstellingen van Heijmans geverifieerd voor 2030 en 2040. Heijmans wil uiterlijk in 2030 zijn eigen CO2-uitstoot (Scope 1 en Scope 2) op nul hebben. In 2040 moet de onderneming (inclusief Scope 3) helemaal geen CO2-uitstoot meer hebben vanuit de keten van toeleveranciers en geproduceerde producten.

Voor al deze onderdelen investeert Heijmans nu al. Gemiddeld investeerde Heijmans de afgelopen jaren (jaarlijks) €12 miljoen in emissieloos materieel, zoals elektrische walsen, graafmachines en funderingsmachines. Totdat de doelstellingen van 'net-zero' zijn bereikt, compenseert Heijmans de directe emissies volledig via CO2-credits.

Heijmans rapporteert jaarlijks in het jaarverslag en op zijn website over de CO2-uitstoot.

Duurzame initiatieven
Verder richt Heijmans zich op de bouw van klimaatneutrale woningen. Uit de eigen fabriek in Heerenveen komen dit jaar al honderden duurzame houtskeletbouwwoningen. Deze worden volgend jaar uitgerust met isolatiemateriaal op basis van vezelhennep, een biobased grondstof die CO2 opneemt.
Ook experimenteert Heijmans met nieuwe asfalt- en betonsoorten, die traditioneel zorgen voor veel CO2-uitstoot. Holle betonpalen, zelfhelend beton en geopolymeerbeton worden inmiddels toegepast in zowel infrastructureel werk, als woning- en utilitaire bouw. Om de CO2-uitstoot bij asfalt terug te dringen, investeert Heijmans in een nieuwe, duurzame asfaltcentrale in de regio Utrecht.

Bron Heijmans
Terug

Gerelateerde nieuwsberichten

Heijmans introduceert nieuwe belofte: ‘Het kan samen’
Heijmans bouwt Physics TU Delft
ACM verleent goedkeuring aan overname Van Gisbergen door Heijmans