Vastgoeddata Nederland
Marktrapport
Woonruimte
Terug

Nederland stijgt naar 15e plaats wereldwijd en behoort tot top vijf West-Europese woningmarkten

De totale waarde van de wereldwijde woningvoorraad bedroeg eind 2024 ongeveer $ 286.900 mrd, omgerekend € 263.500 mrd. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek van vastgoedadviseur Savills. Ondanks een wereldwijde waardedaling van 2,7% ten opzichte van 2023, ligt de totale woningwaarde nog altijd 19% hoger dan in 2019. De toename weerspiegelt het herstel van de woningmarkten na de coronapandemie en de aanhoudende prijsstijgingen in veel landen.

In de meeste markten was sprake van een waardestijging in lokale valuta, ondanks de daling in Amerikaanse dollars. Dit komt vooral door een combinatie van prijsstijgingen en een groeiende woningvoorraad. De tien grootste woningmarkten wereldwijd – China, de VS, Japan, Duitsland, het VK, Frankrijk, Canada, Australië, Zuid-Korea en Italië – zijn samen goed voor 71% van de totale mondiale woningwaarde. China blijft met een aandeel van 29% de grootste markt, ondanks een jaarlijkse waardedaling van 5,2% (en zelfs -8% in dollars). De VS volgt met 18% marktaandeel, en een waardestijging van 5,1%.

'Een stijging in totale woningwaarde wijst op economische groei en marktexpansie, maar kan tegelijkertijd ook druk zetten op de betaalbaarheid van woningen,' zegt Paul Tostevin, Head of Savills World Research.

Nederland klimt op wereldranglijst woningwaarde
Savills signaleert in Europa stijgende woningwaarden als gevolg van aanhoudende schaarste op de woningmarkt. Nederland is tussen 2019 en 2024 gestegen van plaats 19 naar plaats 15 wereldwijd, en behoort inmiddels tot de top vijf woningmarkten in West-Europa, na Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië.

'Dat Nederland is gestegen naar de vijftiende plek wereldwijd, onderstreept het belang van onze woningmarkt als veilige haven voor kapitaal,' aldus Bas Wilberts, Head of Investment bij Savills Nederland. 'Beperkt aanbod en demografische druk blijven de vraag stuwen. En daarmee ook de onderliggende waarde.'

Volgens Wilberts blijven de fundamentele marktfactoren in Nederland aantrekkelijk voor investeerders, ondanks beleidsmatige beperkingen:
'Voor beleggers blijft het onderliggende verhaal hetzelfde: een grote vraag, een beperkt aanbod en stabiele economische randvoorwaarden. Internationaal blijft dat een solide combinatie, ondanks lokale regelgeving.'

Grote ongelijkheid in woonvermogens wereldwijd
Savills wijst ook op de ongelijke verdeling van woningwaarde wereldwijd. Europa herbergt 25% van de totale woningwaarde, maar slechts 10% van de wereldbevolking. In Noord-Amerika is dat 22% tegenover 6% van de wereldbevolking. In tegenstelling tot dichtbevolkte continenten als Afrika en delen van Azië, waar relatief weinig woningvermogen is geconcentreerd.

'Deze ongelijkheid wijst op groeipotentieel in dichtbevolkte landen met snelgroeiende economieën,' aldus Tostevin.
'India, inmiddels het meest bevolkte land ter wereld, staat pas op plek 16 qua totale woningwaarde.'

Betrokken organisatie Savills
Bron Savills
Terug

Gerelateerde nieuwsberichten

Van der Kooy Vastgoed verkoopt twee nieuwbouw woningcomplexen in Zoetermeer
Cortona Investments verwerft bedrijfsobject in Oosterhout
Savills onthult beste locaties voor life sciences in Europa Nederlandse Randstad in de top 5