Vastgoeddata Nederland
Algemeen
Woonruimte
Terug

De gemeente Eindhoven sluit met Heijmans een bouwteam overeenkomst voor het ontwerp, en mogelijk realisatie en onderhoud, van een collectief warmtenet voor de bestaande woningen en gebouwen in Eindhoven Noordoost. Het gaat in de eerste realisatiefase om 1.800 huurwoningen, corporatiebezit en particuliere woningen. Voor elke vervolgstap neemt de raad een besluit en daarbij zullen inwoners telkens betrokken worden.

Heijmans draagt met de realisatie van het warmtenet bij aan een duurzaam en betaalbaar alternatief voor aardgas in Eindhoven Noordoost en het verlagen van de CO2-impact. De omzetwaarde is €35 miljoen voor het ontwerp en de realisatie van de eerste fase. De exploitatie komt in handen van de gemeente, in afwachting van de Wet Collectieve Warmte. In september 2024 gaat het bouwteam van start.

Bestaande bouw
“Voor onze inwoners is het belangrijk om een alternatief voor aardgas goed te onderzoeken, en daar hoort het ontwerpen van een warmtenet bij. We zijn blij dat we nu de kennis en expertise van Heijmans aan boord hebben om deze ingewikkelde puzzel samen te gaan leggen en de volgende stap te zetten. Voor de inwoners van Eindhoven Noordoost is het belangrijk om het vooral uitvoerbaar te houden,” zegt Rik Thijs, wethouder klimaat en energie van de gemeente Eindhoven.

“Dit project kost logischerwijs meer tijd en is arbeidsintensiever dan het realiseren van een warmtenet in een nieuwbouwwijk. Naast de technische kant, is er de impact op bewoners, infrastructuur en woningen. Met de gemeente gaan we de uitdaging aan om dit collectieve warmtenet te realiseren om de energietransitie in Eindhoven te versnellen. In gezamenlijkheid en elk vanuit onze eigen expertise,” zegt Maarten Kokshoorn, Manager Energie bij Heijmans.

Ontwerp, realisatie en onderhoud
Heijmans ontwerpt samen met de gemeente het collectieve warmtenetwerk voor het aardgasvrij maken van in potentie 8.000 woningen. In de eerste fase van de realisatie gaat het om 1.800 woningen. In de overeenkomst is vijf jaar onderhoud opgenomen. Na de eerste vijf jaar heeft de gemeente nog twee keer de optie om het onderhoudscontract met Heijmans te verlengen.

Aardgasvrij
Warmtenet Noordoost draagt bij aan de ambitie van de gemeente Eindhoven om vanaf 2050 geen aardgas meer te gebruiken en een duurzame, groene en gezonde stad te realiseren. Voor nu en de toekomst.

Warmtebron
De rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) aan de Van Oldenbarneveltlaan in Eindhoven is de bron van warmte die benut gaat worden voor het collectieve warmtenet. Heijmans en gemeente Eindhoven zoeken samen naar de meest efficiënte manier om deze restwarmte te benutten zodat betaalbare warmte voor bewoners beschikbaar komt.

Betrokken organisaties Gemeente Eindhoven Heijmans
Bron Heijmans
Terug

Gerelateerde nieuwsberichten

Heijmans en Woongoed tekenen samenwerkingsovereenkomst met gemeente Middelburg voor bouw woningen Sint Laurens
Royal FloraHolland gunt Heijmans definitief meerjarig onderhoudscontract
Woonicoon IMAGINE zet toon voor nieuw woongebied van hoge kwaliteit in Feyenoord City Rotterdam