Grote bedrijven huren sinds corona gemiddeld 7,5% minder kantoorruimte, maar betalen daarvoor 27% meer huur per vierkante meter. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van CBRE naar de honderd grootste bedrijfsverhuizingen in Nederland sinds 2022. De commercieel vastgoedadviseur ziet duidelijke verschuivingen in kantoorgebruik: van locatiekeuze en inrichting tot strategisch uitstelgedrag. CBRE stelt dat een langetermijnvisie op kantoorhuisvesting noodzakelijk is, juist nu de vraag naar moderne kantoren toeneemt terwijl het aanbod beperkt blijft.
Vier verschuivingen in kantoorgebruik
CBRE identificeert vier dominante trends in kantoorgebruik sinds de coronapandemie. Bedrijven kiezen voor locaties dicht bij intercitystations om aantrekkelijker te zijn voor talent en de CO²-uitstoot van woon-werkverkeer te verlagen. Hier neemt de concurrentie om ruimte toe. Ook kiezen ze voor minder vierkante meters, maar betalen ze meer huur per m². Verder verandert de inrichting van kantoren: minder bureaus, meer plekken voor overleg en ontmoeting. Tot slot groeit de vraag naar grote vloeroppervlakken die samenwerking stimuleren en ruimtelijke efficiëntie verhogen.
Minder meters, hogere kosten
Organisaties met meer dan 200 medewerkers verhuizen gemiddeld naar kleinere kantoren, terwijl de huurprijs stijgt van € 277 naar € 352 per m². Bedrijven tot honderd medewerkers nemen de vrijgekomen ruimte juist in gebruik en verhuizen gemiddeld naar grotere kantoren. De kantorenmarkt beweegt hiermee in twee richtingen tegelijk: groot naar klein en klein naar groot.
Amsterdam en Utrecht in de hoofdrol
Van de 100 grootste verhuizingen post-COVID vond het merendeel plaats in de Randstad: 45% heeft betrekking op Amsterdam, 18% op Utrecht en 14% in de regio Den Haag. In Amsterdam is het beeld gemengd: zowel herhuisvesting van bestaande partijen als nieuwe toetreders. Voorbeelden zijn Landal GreenParks, Novo Nordisk en Unilever, dat deels vanuit Rotterdam naar de hoofdstad is verhuisd. In Utrecht trekken veel bedrijven vanuit de regio naar het stationsgebied om gebruik te kunnen maken van een grotere talentpool en om hun duurzaamheidsambities op mobiliteit te verbeteren.
Langetermijnstrategie noodzakelijk
Ondanks de zichtbare beweging in de markt blijven veel organisaties terughoudend als het gaat om huisvesting. Veel bedrijven kijken niet verder dan twee jaar vooruit. Wouter Oosting, executive director workplace strategies bij CBRE, wijst op verschillende oorzaken: 'Naast de onvoorspelbaarheid van het huidige economische en geopolitieke klimaat remt de onzekerheid over hybride werken en bezettingsgraden de besluitvorming. Het is echter cruciaal om te durven kiezen voor locaties die verbinding, bereikbaarheid en duurzaamheid combineren. Op basis van onze data, verwachten we dat de markt voor kwaliteitskantoren steeds krapper zal worden.'